در حال حاضر دکترها برای تست و تشخیص کووید- 19 عموما از سواب گلو که برای گرفتن نمونه تنفسی استفاده میشود بهره میبرند. بنابراین ایدهی استفاده از ساعتهای هوشمند برای شناسایی ویروس کرونای جدید فوقالعاده به نظر میرسد. بنابر گزارش سایت 9to5 Mac، دو تحقیق جدید اثبات کردهاند که دیوایسهای پوشیدنی مانند اپل واچ Apple Watch میتوانند هفت روز زودتر علائم بروز ویروس کرونا را تشخیص دهند و برآورد موفقیت آن نیز بسیار بالا بوده است.
همانطور که میدانید ساعتهای هوشمند اپل دارای ردیابهای سلامتی هستند که تقریبا توانستهاند به سطح پزشکی حرفهای برسند. در سالهای اخیر اخبار نجات جان انسانها توسط همین ردیابهای اپل واچ تبدیل به مسئلهی رایجی شده است.
البته که بهتر خواهد بود اگر بتوانیم از این ساعتهای هوشمند برای شناسایی ویروس بیماری کرونا استفاده کنیم؛ از این رو، دانشمندان دو تحقیق مجزا را پیش بردهاند.
نتایج تحقیق اول
یکی از تحقیقات مربوط به مرکز پزشکی Mount Sinai است. محققان 300 خدمه پزشکی Mount Sinai را از 29 آوریل تا 29 سپتامبر 2020 استخدام کردند. همهی این اشخاص مورد مطالعه از ساعتهای هوشمند اپل استفاده میکردند.
آنها از سیستم پایش ضربان قلب اپل واچ برای آنالیز و تحلیل نوسان ضربان قلب استفاده کردند. بررسی نوسان ضربان قلب میتواند وضعیت عملکرد سیستم ایمنی بدن را اندازه گیری کند. با استفاده از این متغیرات توانستند ۷ روز پیش از بروز علائم ویروس کرونا مشخص کنند که آیا استفاده کنندهگان اپل واچ به این ویروس آلوده هستند یا خیر.
محققان میگویند، به واسطه سیر تکاملی التهاب در بدن انسان، افرادی که آلوده به ویروس کرونا هستند معمولا نوسان ضربان قلب پایینتری دارند. محققان میگویند: ” هدف ما استفاده از ابزارهای بود که موفق به شناسایی بیماری در زمان سرایت و قبل از بروز علائم باشد.”
نتایج تحقیق دوم
تحقیقات بعدی مربوط به دانشگاه استنفورد Stanford University است. اشخاص مورد مطالعه در این تحقیق گجتهای هوشمند پوشیدنی مختلفی از جمله اپل واچ، گارمین Garmin و فیت بیت Fitbit را مورد استفاده قرار میدادند. در این تحقیق مشخص شد که این دیوایسها میتوانند تغییرات در ضربان قلب در حالت ایستا را تا حدود نُه روز و نیم پیش از هجوم علائم در بیماران مبتلا به کرونا نمایان سازند.
محققان ابراز داشتهاند که افزایش سریع ضربان قلب نشان میدهد که علائم ویروس کرونای جدید شروع به بروز کرده است. افراد آلوده به ویروس کرونا غالب اوقات دارای نشانهی افزایش ضربان قلب هستند؛ و این نشانه یک علامت طویل المدت است. این عارضه در بیماری اولیه و حتی بعد از از بین رفتن ویروس وجود ندارد.
محققان با استفاده از دادههای ساعتهای هوشمند قادر شدند تا دو سوم از موارد بیماری را 4 تا 7 روز قبل از هجوم علائم مشخص کنند. آنها به همچنین یک سیستم هشدار پیش از وقوع را ابداع کردهاند. این سیستم هشدار زمانی که ضربان قلب پوشنده ساعت برای مدت طولانی بالا میماند، زنگ خطری را به صدا در میآورد.
البته که توانایی دیوایسهای هوشمند پوشیدنی برای تشخیص ویروس جدید کرونا پیش از بروز علائم، نمیتواند جایگزین آزمایش اسید نوکلئیک NAT شود. محققان همچنین گفتهاند: ” ما نیاز به تحقیقات بیشتری برای اثبات دقت و درستی دادهها داریم و باید بین اپل واچ و دیگر دیوایسهای هوشمند پوشیدنی همبستگی ایجاد کنیم تا بتوانیم ویروس کرونای جدید را ردیابی کنیم.”
تحقیقات حاضر اثبات میکنند که تکیه بر دادههای این گونه دیوایسها میتواند خطرات احتمالی را هشدار دهند؛ و نه تنها میتوانند زودتر به شناسایی ویروس و اقدام به قرنطینه کمک کنند، بلکه از پیشرفت و شدتگیری بیماری نیز جلوگیری میکنند.