روز به روز شاهد پیشرفتهای چشمگیری در زمینه تکنولوژی هستیم. یکی از مهمترین آنها مربوط به شبکههای همراه میشود. در سالهای اخیر شاهد معرفی و عرضه شبکههای 3G، 4G و … بودهایم. به زودی نسل جدید شبکههای ارتباطی با نام 5G در سراسر جهان مورد استفاده قرار خواهد گرفت که از لحاظ سرعت اختلاف زیادی با نسلهای قبلی خود دارد. در ادامه به شرح این تکنولوژی جدید میپردازیم.
در ابتدا تعریف کوتاهی از 5G اشاره میکنیم. نسل پنجم شبکههای همراه 5G نام دارد که از لحاظ سرعت و پوشش دهی ارتباطات بی سیم بهبود قابل ملاحظهای نسبت به نسلهای قبلی خود دارد. منظور ما از سریع بودن چیست؟ شبکههای 5G حداقل 10 و حداکثر 100 برابر یا بیشتر سریعتر از اینترنتهای فعلی است که روی گوشیهای هوشمند استفاده میکنیم، به طوری که شما قادر خواهید بود فیلمهای سینمایی یا یک فصل کامل سریال را تنها در چند ثانیه دانلود نمایید!
اینترنت 5G کاربردهای دیگری نیز دارد. با استفاده از این تکنولوژی بسیاری از پروژههای مربوط به IOT (اینترنت اشیا) تحقق مییابند و بسیاری از تکنولوژیهای جدید مانند خودروهای خودران با استفاده از 5G بسیار پیشرفتهتر خواهند شد.
شبکههای 5G به صورت آزمایشی در بسیاری از نقاط جهان توسط اپراتورهای مختلف، جهت تست پیاده سازی شدهاند. اما زمان عرضه این نسل از شبکههای ارتباطی همراه، سال 2019 تا 2020 عنوان شده است. در خبرها آمده که دو اپراتور مطرح آمریکا یعنی Verizon و AT&T نخستین اپراتورهای تلفن همراه در سراسر جهان خواهند بود که شبکههای 5G را برای کاربران خود عرضه مینمایند.
5G NR
NR که در بسیاری از نوشتهها در کنار نسل جدید شبکههای ارتباطی به کار برده میشود در واقع یک استاندارد رادیویی بی سیم جدید است که هنوز اطلاعات زیادی در مورد آن در دسترس نیست، در ماه دسامبر سال جاری میلادی این تکنولوژی عرضه خواهد شد و تا آن زمان با این استاندارد جدید رادیویی بیشتر آشنا خواهیم شد. البته این ویژگی یک خدمت اضافی است که ممکن است بسیاری از اپراتورها از آن پشتیبانی نکنند.
موج میلیمتری
تمام شبکههای اینترنت همراه از موجهای هوایی برای انتقال دادهها در فضا استفاده میکنند. این انتقال طبق استاندارد شبکهها و با استفاده از فرکانسهای پایین از جمله 700 مگاهرتز انجام میشود. طبیعی است، زمانی که فرکانس ارتباطی بالاتر رود، سرعت انتقال داده نیز بالاتر میرود. برای درک بهتر سرعت بسیار بالای 5G کافی است بدانید فرکانسهای ارتباطی آن از 24 تا 100 گیگاهرتز میباشند.
تاخیر
تاخیر عبارت است که میزان زمانی که شما روی یک لینک کلیک میکنید تا زمانی که صفحه موردنظر برای شما بارگزاری شود. در شبکههای ارتباطی قبلی این زمان 20 میلیثانیه بود ولی در شبکههای 5G این میزان به 1 میلیثانیه خواهد رسید. چیزی در حد فلش زدن دوربین هنگام عکاسی.
گیگابایت LTE
در سال 2017 صحبتهای زیادی راجع به اینترنت گیگابایتی و چیپستهایی شد که در آن از مودمهایی با پشتیبانی این سرعت استفاده شده است. سرعت دانلود و آپلود در نسل پنجم بسیار سریعتر خواهد بود.
MIMO
عبارت MIMO خلاصه Multiple Input Multiple Output است که در آن گوشیهای هوشمند از چندین آنتن مخابراتی سیگنال دریافت میکنند. این کار موجب توزیع سیگنالها و در نتیجه بهبود کارکرد از لحاظ تماس و افزایش سرعت اینترنت خواهد شد. کمپانیهای مختلف در حال کار روی طراحی و ساخت MIMO های 4 در 4 جهت استفاده در محصولات خود هستند.
توزیع ترافیک
در نسل پنجم باندهای فرکانسی مختلف مورد استفاده قرار میگیرند که میتوان ترافیک کاربران را روی آنها تقسیم کرد. برای مثال بزرگراه 3 باندی را در نظر بگیرید که در صورت ترافیک در یک لاین، لاینهای دیگر برای کاربران باز میشود تا تاخیری در دریافت خدمات نداشته باشند.
QAM
این واژه مربوط به مراحل اختصاصی و پیشرفته شبکههای ارتباطی میشود. در همین حد به آن اشاره میکنیم که QAM اجازه انتقال سریع دادهها در بخش توزیع ترافیک یا MIMO را میدهد. QAM و MIMO در نسل چهار شبکههای ارتباطی نیز وجود داشتند، این دو بخش نقش کلیدی در نسل پنجم شبکههای ارتباطی نیز دارند.
شکل دهی موج
این یک راه برای انتقال مستقیم سیگنالهای 5G به اتصال خاص کاربران است. اپراتور Verizon از شکل دهی موج برای طیف موجهای میلیمتری جهت عبور آنها از درختان و دیوارها استفاده میکند.
برش شبکه
این یک ویژگی برای تقسیم شبکه بین کاربران با کارکردهای مختلف است. برای مثال یک آنتن شبکههای همراه همزمان میتوانند به سنسورهای مختلف به کار گرفته شده در ساختمان که توان کمی مصرف میکنند و به اتصالات با سرعت کم نیاز دارند و جای ثابتی دارند یا ماشینهای خودران که همواره در حال تغییر مکان هستند و توان بیشتری مصرف میکنند، خدمات ارائه دهند.