یک ساعت هوشمند می تواند به شما کمک کند از زندگی دیجبتال خود زیاد فاصله نگیرید. با یک ساعت هوشمند می توانید از اعلانات جدید گوشی خود بدون وقفه مطلع شوید و یا دیگر نیازی به بیرون آوردن گوشی خود برای پاسخ دادن به آن نداشته باشید. حتی برخی از این ساعت ها می توانند به عنوان وسیله ای برای کنترل فعالیت ها و سلامتی شما به کار بروند. از راهنمای جامع خرید ساعت هوشمند برای انتخاب بهترین ساعت هوشمند کمک بگیرید.
ساعت هوشمند یا مچ بند هوشمند؟
این دو دسته، شباهت ها و اشتراکات فراوانی دارند. درواقع ساعت های هوشمند نوعی مچ بند هوشمند هستند، اما معمولا از آن ها پیچیده تر هستند و قابلیت تعامل بیشتری دارند. شاید مهم ترین تفاوت مچ بندهای هوشمند با ساعت های هوشمند، بحث سیستم عامل باشد. ساعت های هوشمند به علت این که قابلیت های بیشتری مثل پاسخ دادن یا رد تماس دارند و همچنین اعلانات برنامه های مختلف روی گوشی را بر روی مچ شما به شما نمایش می دهند، نیاز دارند که از نظر سیستم عامل با گوشی شما سازگار باشند. اما مچ بندهای هوشمندی که این روزها در بازار هستند غالبا با تمامی سیستم عامل ها سازگاری دارند ولی صرفا می توانند اعلان جدید را به اطلاعتان برسانند و قابلیت نمایش محتوای آن یا امکانات پیشرفته تر مثل پاسخگویی به آن ها را نخواهند داشت.
باز هم به دلیل نوع کاربری متفاوت این دو گجت، مچ بندها غالبا صفحه ی نمایش یا ندارند یا اگر دارند خیلی کوچک و ابتدایی است. اما ساعت های هوشمند صفحات بزرگی دارند که در آن ها علاوه بر ساعت، می توان محتوای نوتیفیکیشن ها را دید، تماس ها را پذیرفت یا رد کرد و بعضا حتی به بازی پرداخت.
غیر از این دو مورد، مچ بندها و ساعت های هوشمند اشتراکات فراوانی دارند و کشیدن خط بین این دو غیر از مواردی که گفته شد، تقریبا غیر ممکن است. هرچند که گاهی ممکن است نکاتی که گفته شد هم صادق نباشند و برخی ساعت های هوشمند به تمامی سیستم عامل ها قابلیت اتصال داشته باشند یا مثلا یک مچ بند هوشمند صفحه ی نمایش بزرگ و پیش رفته ای داشته باشد. به هرصورت غالبا مچ بندهای هوشمند برای کاربردهای کنترل سلامتی به کار می روند و امکاناتی مانند اطلاع رسانی از اعلانات جدید به صورت اضافه بر سازمان در آن ها وجود دارد. اما ساعت های هوشمند بنا را بر اطلاع رسانی و تعامل با کاربر می گذارند و کنترل شاخص های سلامتی مثل ضربان قلب یا شمردن گام ها برایشان در اولویت دوم قرار دارد.
ساعت های هوشمند دقیقا چه کاری انجام می دهند؟
ساعت های هوشمند فقط وظیفه ی نشان دادن زمان را به عهده ندارند، آن ها در واقع نوعی مکمل برای گوشی هوشمند شما هستند که اعلانات، هشدارها و برخی برنامه های گوشی را بر روی دست شما نشان می دهند. همان طور که گفته شد برخی از آن ها امکان استفاده به صورت وسایل کنترل سلامتی را هم دارند. اکثر قریب به اتفاق ساعت های هوشمند برای انجام کارهایشان نیاز به اتصال به گوشی دارند. این اتصال اکثر مواقع از طریق بلوتوث انجام می شود اما در موارد محدودی از وای فای هم برای برقراری ارتباط می شود استفاده کرد. مدل های انگشت شماری هم در حال حاضر وجود دارند که سیم کارت خور هستند و می توانند به عنوان یک گجت مستقل کارشان را انجام دهند.
سیستم عامل
همان طور که بالاتر هم اشاره کردیم، همه ی ساعت های هوشمند با همه ی سیستم عامل ها و همه ی گوشی های هوشمند نمی توانند جفت شوند و برای استفاده از ساعت هوشمندتان باید مطمئن باشید که با سیستم عامل گوشی شما همخوانی دارد.
در حال حاضر اکثر ساعت های هوشمند موجود در بازار با سیستم عامل اندروید یا آی او اس سازگاری دارند. تعداد محدودی هستند که با هر دوی این سیستم عامل ها سازگارند، تعداد دیگری هم هستند که سیستم عامل مخصوص خود را دارند و با دستگاه هایی که ساخت شرکت سازنده ی خودشان هستند می توانند کار کنند. این نکته را هم باید ذکر کنیم که اکثر قریب به اتفاق ساعت های هوشمند برای برقراری ارتباط با گوشی های اندرویدی یا آی او اس، نیاز دارند که نسخه ی سیستم عامل این گوشی ها برای اندروید نسخه ی 4.3 به بالا و برای آی او اس نسخه ی 7 به بالا باشد. بنابراین حتما قبل از خرید ساعت هوشمند دقت کنید که با سیستم عامل گوشی هوشمند شما سازگار باشد.
از لحاظ انواع مختلف سیستم عامل ها، همان طور که می توان حدس زد فراگیرترین سیستم عامل های ساعت های هوشمند، سیستم عامل های بر پایه ی اندروید و آی او اس هستند که به ترتیب به نام های اندروید ور (Android Wear) و واچ او اس (Watch OS) شناخته می شوند. این دو سیستم عامل شباهت های زیادی به هم دارند. واچ او اس به علت نظارت دقیق و سختگیرانه ی اپل، برنامه های سریع تر و هماهنگ تری دارد. از طرف دیگر به علت متن باز بودن اندروید، برنامه هایی که برای اندروید ور ارائه می شود متنوع هستند و قابلیت های شخصی سازی زیادی دارند.
سیستم عامل تایزن (Tizen) سیستم عامل دیگری است که سامسونگ در ساعت های هوشمند خود به کار می گیرد و مانند اندروید متن باز است. این سیستم عامل برنامه های مختص به خود را دارد و توسط سامسونگ پشتیبانی می شود. ما فقط امیدواریم سامسونگ همان تجربه ی سیستم عامل بادا (Bada) را با تایزن پیاده نکند. سیستم عامل بادا اگر به خاطر داشته باشید سیستم عامل اختصاصی سامسونگ بود که در سال 2009 و به موازات سیستم عامل اندروید توسط سامسونگ معرفی گردید ولی روی خوشی از کاربران ندید و پس از گذشت دو سه سال از عرضه ی آن سامسونگ در فراری رو به جلو اعلام کرد که این سیستم عامل را با پروژه ی تایزن پیوند خواهد زد. این سیستم عامل در نهایت اوایل سال 2014 در سکوت تمام به پایان عمر خود رسید.
ساعت های هوشمند مایکروسافت هم از سیستم عامل ویندوز استفاده می کنند و با گوشی های ویندوزی سازگاری دارند، اما از اندروید و آی او اس هم پشتیبانی می کنند. اقدامی هوشمندانه از جانب مایکروسافت که باعث می شود تنها کاربران ویندوز فون مشتریان این ساعت هوشمند نباشند.
طراحی ظاهری
یکی از نکاتی که پای افرادی غیر از مهندسین، یعنی طراحان مد را به صنعت طراحی ساعت های هوشمند باز کرده است، این است که ساعت هوشمند در واقع دارد جایگزین یک المان مد می شود که حتی در تعریف کلاسیکش هم زیبایی آن اهمیت داشته است. البته بدون شک طراحی تمامی گجت های هوشمند در تجربه ی کاربر تاثیر می گذارد، اما طراحی ساعت هوشمند به علت مصرف روزمره ای که دارد، و این که به نحوی مکمل پوشش شما است، از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود.
شاید مردم در اولین برخورد با شما متوجه طرح و جنس بدنه ی گوشی شما نشوند، شاید پس از برگزاری چندین نشست و برخاست هم کسی نفهمد (یا برایش مهم نباشد) که بافت و طرح یا رنگ قاب پشتی گوشی شما با طرح کت یا پیراهن شما چقدر هماهنگ یا متضاد است. اما بدون شک ساعت دست شما به راحتی به چشم می آید. بنابراین انتخاب ساعت هوشمندی که طراحی آن مکمل سبک پوشش شما باشد اهمیت جدی دارد.
برخی ساعت های هوشمند با رویکرد ورزشی طراحی می شوند و غالبا بدنه و بندهای پلاستیکی دارند و گاهی در رنگ های غیر متعارف نیز عرضه می شوند. اما از طرف دیگر ساعت های هوشمندی هستند که بند فلزی یا چرمی دارند و صفحه ی دایره ای (یا مستطیلی) آن ها بیشتر به ظاهر کلاسیک ساعت های مچی نزدیک است و بنابراین برای برگزاری های رسمی و نیمه رسمی مناسب ترند. البته اکثر ساعت های هوشمند بندهای استاندارد 16، 20 و 22 میلیمتری قابل تعویض دارند و اکثرا هم سازندگان آن ها بندهای مختلفی را برای تعویض ارائه می کنند.
صفحه ی نمایش
تکنولوژی های مختلفی برای ساخت صفحات نمایش ساعت های هوشمند استفاده می شود که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
اولد (OLED) یا امولد (AMOLED):
این صفحات بدون نیاز به نور پس زمینه کار می کنند و در واقع هر پیکسل خودش روشن یا خاموش می شود. به همین دلیل این صفحات کنتراست بسیار بالایی دارند و رنگ مشکی در آن ها عمیق تر است. اگرچه موقع تابش مستقیم آفتاب احتمال دارد که دیدن نوشته ها بر روی این صفحات سخت باشد، اما یکی از بهترین پیشنهاد ها در انتخاب نوع صفحه ی نمایش محسوب می شوند. صفحات اولد می توانند تک رنگ، چند رنگ یا تمام رنگی باشند اما صفحات امولد همیشه تمام رنگی هستند.
ال سی دی (LCD):
ساعت هایی که از این صفحات استفاده می کنند معمولا ارزان تر هستند ولی اگر از انواع با کیفیت آن ها خریداری کنید، خوانایی بسیار خوبی خواهند داشت و خرید مقرون به صرفه ای خواهند بود.
کاغذ الکترونیکی (e-paper):
این صفحات معمولا سیاه و سفید هستند، مصرف بسیار پایینی دارند ولی برای خوانایی متکی به نور اطراف هستند. بنابراین حتی در زیر نور آفتاب هم خوانایی بسیار خوبی دارند، اما اگر تمهیدی برایشان اندیشیده نشده باشد، در تاریکی قابل قرائت نیستند.
ویژگی های دیگری هم در صفحات نمایش ساعت های هوشمند وجود دارد که باید به آن ها توجه کنید، مثل:
- همیشه روشن بودن یا نبودن: صفحه ی برخی ساعت های هوشمند همیشه روشن است، در حالی که بعضی از ساعت ها فقط وقتی به صمت صورت گردانده شوند صفحه ی خود را روشن می کنند. نوع اول ممکن است راحتی های خود را داشته باشند ولی مصرف باتری آن ها هم بسیار بالاست. نوع دوم تنها ایرادی که دارند این است که ممکن است در برخی موارد سنسور آن ها حرکت را تشخیص ندهد و صفحه روشن نشود، یا در برخی موقعیت های غیر متعارف مثل حالت دراز کشیده، شاید سنسور آن ها درست عمل نکند.
- ضد آب بودن: البته این ویژگی در واقع به طراحی کل دستگاه بر می گردد و نه فقط به صفحه ی نمایش آن. دقت داشته باشید که اگر فعالیت های ورزشی انجام می دهید یا ساعتتان به هر دلیلی امکان دارد زیاد خیس شود، ساعتی را انتخاب کنید که ضد آب و گرد و غبار باشد.
- شیشه های تقویت شده: صفحات نمایش ساعت های هوشمند اگر با شیشه های ضد خش و نشکن پوشیده شده باشد، در استفاده ی روزمره راحتی بیشتری به همراه می آورد و در دراز مدت ظاهر خود را بهتر حفظ می کند.
در طراحی ساعت های هوشمند به رابط کاربری آن ها هم توجه کنید. برخی از ساعت های هوشمند رابط کاربری لمسی دارند و شما مانند گوشی هوشمند خود می توانید به کمک فرمان لمسی از رابط آن ها استفاده کنید، اما برخی دیگر به کمک دکمه های تعبیه شده در کنار یا رابط های فیزیکی دیگر با سیستم عامل تعامل می کنند.
اعلانات و هشدارها
ساعت های هوشمند قابلیت نمایش طیف وسیعی از اعلانات و هشدارها را دارند. اعلاناتی مثل هشدار رسیدن پیامک جدید، اتفاقات جدیدی که در شبکه های اجتماعی می افتد، هشدار زنگ خوردن تلفن، دریافت ایمیل جدید و حتی فعال شدن آلارم گوشی همه و همه به صورت های مختلفی در ساعت های هوشمند نمایش داده می شوند. برخی ساعت های هوشمند تنها به نمایش هشدار بسنده می کنند، برخی توضیحات بیشتری راجه به محتوای هشدار نمایش می دهند یا در مواردی مثل ایمیل یا پیامک قسمتی از آن یا کل آن را نشان می دهند. بعضی از ساعت های هوشمند هم علاوه بر نمایش کامل هشدارها، امکان تعامل با آن ها را هم برای کاربر فراهم می کنند و کاربر به عنوان مثال نیازی به دسترسی به گوشی خود برای پاسخ دادن به تماس یا فرستادن ایمیل نخواهد داشت.
همچنین شیوه اعلام رخدادهای جدید در ساعت های مختلف متفاوت است. برخی ممکن است تنها به صورت تصویری اعلانات جدید را نمایش دهند، برخی هم ممکن است به کمک لرزش یا صدای زنگ شما را از رخدادهای جدید آگاه کنند. حتما در زمان خریداری ساعت هوشمند توجه داشته باشید که از این نظر، چه انتظاراتی از ساعت خود دارید تا بعدا در استفاده ی طولانی مدت از خرید خود ناراضی نباشید.
قابلیت های ویژه
برخی ساعت های هوشمند ویژگی های به خصوصی دارند که ممکن است ارزش خرید آن ها را برای شما بیشتر کند. این ویژگی ها عبارتند از:
- بررسی وضعیت سلامت: اگر می خواهید سلامت خود را تحت بررسی دقیق تری قرار دهید، دنبال ویژگی هایی مانند سنسور گام شمار، شتاب سنج و سنسور ضربان قلب در ساعت هوشمند خود باشید. این سنسور ها با ذخیره ی اطلاعات مربوطه، آمار مناسبی از میزان کالری مصرفی شما در روز و متوسط ضربان قلب یا اطلاعات دیگری از این دست به شما خواهند داد.
- قابلیت فرمان صوتی: ساعت های هوشمندی که میکروفون دارند، اکثرا از قابلیت فرمان صوتی هم پشتیبانی می کنند. به کمک فرمان های صوتی می توانید کارهای گوناگونی از قبیل بازکردن برنامه ها و یا نوشتن و پاسخ دادن به ایمیل ها یا پیامک ها را مستقیما از طریق ساعت خود انجام دهید.
- پخش موسیقی: بعضی ساعت های هوشمند اجازه ی ذخیره ی آهنگ ها و فایل های صوتی را در خود ساعت می دهند، بعضی هم با اتصال به گوشی هوشمند می توانند برنامه های پخش موسیقی آن ها را کنترل کنند.
- هشدار جا گذاشتن گوشی: بعضی ساعت های هوشمند وقتی اتصالشان با گوشی را از دست بدهند، با هشداری این موضوع را به شما اطلاع می دهند. این هشدار می تواند کمک کند که گوشی خود را جایی جا نگذارید یا اگر به هر دلیلی اتصال ساعت و گوشی قطع شد، آگاه شوید.
- جی پی اس: ساعت های هوشمندی که به جی پی اس مجهزند علاوه بر امکاناتی مانند مسیریابی می توانند به شما کمک کنند میزان کالری مصرفی خود را در فعالیت هایی مانند دوچرخه سواری یا حتی قدم زدن بهتر کنترل کنید.
ظرفیت و شارژدهی باتری
باتری های ساعت های هوشمند امروزه از یک تا چند روز می توانند بدون نیاز به شارژ مجدد، کار کنند. میزان مصرف باتری هم به قابلیت هایی که آن ها ارائه می دهند بستگی دارد. در هنگام خرید با توجه به استفاده ای که پیش بینی می کنید داشته باشید، دقت کنید که ساعت انتخابی شما شارژدهی مناسبی داشته باشد.
جمع بندی
به صورت خلاصه، سعی کنید تمام سوالات زیر را در زمان خرید از خود بپرسید:
- آیا از نظر ظاهری ساعت مورد نظر برای شما جذاب هست؟
- آیا گوشی هوشمند شما چه از نظر سیستم عامل چه از نظر واسط ارتباطی با ساعت هوشمند مد نظرتان قابلیت ارتباط دارد؟
- آیا به قابلیت ضد آب بودن نیاز دارید؟ اگر دارید آیا ساعت مورد نظر شما این قابلیت را دارد؟
- آیا شارژدهی باتری ساعت مورد نظرتان، برای استفاده ی روزمره ی شما مناسب است؟
- ساعتی که انتخاب کرده اید از چه برنامه هایی پشتیبانی می کند؟ هر کدام از ساعت های برندهای مختلف با سیستم عامل های مختلف، از برنامه های به خصوصی پشتیبانی می کنند.
- آیا صفحه ی ساعت مد نظرتان رنگی است؟ یا سیاه و سفید؟ آیا همیشه روشن است؟ یا به صورت هوشمند روشن می شود؟
- آیا سنسورهایی مانند سنسور ضربان قلب و گام شمار در ساعت مورد نظرتان تعبیه شده است؟ آیا اصلا به این سنسورها نیازی دارید؟
این راهنما با رویکرد معرفی تک تک جنبه هایی که ممکن است موقع خرید ساعت هوشمند با آن ها رو به رو شوید، نوشته شده است و در آن سعی کردیم تمامی جوانب موضوع را در نظر داشته باشیم. با پاسخ گفتن به سوالات بالا هم می توانید تا حد بسیار خوبی تکلیف خود را با خریدی که می خواهید انجام دهید، مشخص کنید. امیدواریم که پس از مطالعه ی این راهنما، خرید خوب و موفقی انجام دهید و اگر موضوعی هست که به نظرتان می تواند به دیگران در خریدشان کمک کند، در قسمت کامنت ها ما را از نظرتان مطلع کنید.
خیلی خوب بود. ممنون از راهنماییتون
خیلی عالی بود.ولس اگه ویژگی های سه ساعت اپل،سونی و سامسونگ را ب طور یکجا در این صفحات ضمیمه میکردید،خیلی عالی بود…اینجوری ما میتونسیم ب اساس اطلاعاتی ک شما دادید،یکی از اونهارا انتخاب کنیم…باتشکر
متشکر دوست عزیز، ممنون از همراهیتون.
هدف از نگارش این نوشته، تهیه ی راهنمای جامع خرید ساعت های هوشمند بوده و نه نقد و بررسی مدل و برند خاصی. برای همین اگرچه درک میکنیم نظر شمارو، ولی این نوشته جای مناسبی برای این نقد و بررسی نبود.
در روزهای آتی احتمالا چیزی که مد نظر شما هست در قالب نوشته ای با عنوان “بهترین اسمارت واچ های موجود در بازار” یا عنوان مشابه منتشر بشه. اما فعلا و تا انتشار اون مطلب اگر در رابطه با خرید ساعت های هوشمند راهنمایی نیاز دارین، همکاران ما حتما چه به صورت آنلاین چه به صورت تلفنی پاسخگوی سوالاتتون هستن.
خرید خوبی داشته باشین!
ساعت هوشمندای این سایت خیلی جالب
http://nntt.us/smartwatch
من میخوام مکابیس رو بخرم اگر پیشنهاد بهتری دارید بگید ظاهر خیلی برام مهمه و اینکه به آیفون متصل بشه
ممنون راهنمایی هاتون عاااالی بود
سلام
من اگه بخوام ساعت سامسونگ بگیرم به گوشی هواوی نمیخوره؟؟
مال سامسونگ به اپل میخوره
سلام ممنون از توضیحاتتون
من میخام از مچ بند فقط ب عنوان ساعت استفاده کنم، سوالم اینه ک ایا اگه گوشی موبایلم پیشم نباشع مچ بند روشن میمونه یا حتمن باید گوشی پیشم باشه؟
سلام وقتتون بخیر من ساعت هوشمند why seven دارم وقتی پیام برام میاد به صورت جدا هست چطور تنظیم کنم تا درست بشه
سلام ببخشید میخواستم بپرسم آیا ساعت های هوشمندی که قابلیت مکالمه دارند ولی سیم کارت نمیخورند… هم به گوشی موبایل و هم هندزفری بلوتوثی، هردو متصل میشند؟؟ جایی ندیدم نوشته باشه.