تغییر رنگ نشانگر باتری (قرمز شدن رنگ آن) و کمبود شارژ همیشه از بزرگترین دغدغههای ما دوستداران تکنولوژی بوده و هست. ظرفیت باتریهای دستگاههای اندرویدی سال به سال بیشتر می شود، اما در کل ماجرا تغییری حس نمی شود. این بخاطر مصرف بیش از حد دستگاه های اندرویدی از باتری است.
اولین گوشی هوشمند اندرویدی که وارد بازار شد یعنی HTC Dream ، یک صفحه 3.2 اینچی داشت با یک باتری 1150 میلی آمپری و سامسونگ گلکسی اس 5 که یکی از آخرین گوشی های هوشمند اندرویدی وارد شده به بازار است، با صفحه 5.1 اینچیاش دارای یک باتری با ظرفیت 2800 میلی آمپری است. میانگین ظرفیت باتری ها از سال 2008 تا به حال به طور مداوم در حال افزایش بوده و این در حالیست که افزایش اندازه صفحه نمایش ها با سرعت کمتری صورت گرفته است.
قصد نداریم در این مطلب به شما بگوییم که اگر میخواهید باتری موبایل تان بیشتر روشن بماند کمتر از گوشی خود استفاده کنید یا بدتر (اصلا استفاده نکنید و یا امکاناتی که بخاطرش وسوسه شدید موبایل را بخرید خاموش کنید!) می خواهیم تا بهترین روشهای ذخیره کردن باتری در شرایط خاص و ضروری را در اینجا با هم مرور کنیم.
- استقاده از حالت Power saving mode
اکثر شرکت های سازنده گوشی هوشمند حالتی برای ذخیره انرژی به تنظیمات گوشی های خود اضافه کردهاند.و تنظیمات به گونهای برنامه ریزی شده که در زمان کمتر شدن شارژ باتری گوشی از درصد معینی، گوشی موبایل البته در صورت روشن بودن این قابلیت، به صورت خودکار جلوی بعضی از امکانات پر مصرف گوشی و یا برنامه هایی که باعث خالی شدن باتری گوشی میشوند را میگیرد.
اگر گوشی شما از اندروید نسخه 4.0 (کیت کت) و بالاتر بهره میبرد میتوانید در داخل تنظیمات گوشی به اطلاعات مورد نیاز درباره انرژی مصرف باتری برنامهها دسترسی پیدا کنید ولی اگر اندروید شما جدید تر و نسخه 5.0 (لالی پاپ) باشد گوگل گزینهی جدید Power-Saving را در تنظیمات خود گوشی قرار داده تا در مواقع ضروری به کمک ان گوشی خود را بیشتر روشن نگه دارید.
اگر این گزینه را در تنظیمات گوشی پیدا نکردید میتوانید از برنامههایی که برای این کار طراحی شدهاند مانند Juice Defender استفاده کنید.
- انجام کارها به صورت خودکار
اگر به روشن بودن Sync در شب و زمان خواب نیاز نداریم چرا یک روند اتوماتیک برای خاموش کردن دیتا و شبکه وای فای درست نکنیم؟ با نصب برنامه هایی مانند Automatelt یا Tasker می توانید همه این کارها را به صورت خودکار و همیشگی انجام دهید.
- غیرفعال یا پاک کردن برنامهها
وارد تنظیمات در قسمت Apps شوید، به تب All بروید تا لیست کاملی از برنامههایی که بر روی دستگاه خود دارید را ببینید. هرچیزی که در این لیست دیدید که از ان استفاده ای نمی کنید گزینه ای برای حذف شدن از دستگاه شماست. همیشه سازنده های تبلت و موبایل با توجه به نوع نیاز کاربر نصب می کنند که شاید اکثر کاربران از آنها استفاده ای نمی کنند و جالب اینجای ماجراست که شما نمی توانید آنها را از سیستم حذف کنید، پس تنها راه سودمندی که باقی می ماند غیر فعال کردن آن برنامه هاست.
- Hibernate و Freez کردن برنامه ها
همیشه در پشت آن چیزی که در صفحه نمایش می بینید برنامههایی در حال اجرا هستند که به صورت خودکار باز شدهاند. برای بستن اینگونه برنامهها میتوانید از برنامه Greenify که تخصص خوبی در شناسایی اینگونه برنامه ها دارد، استفاده کنید. با فشار دادن ویجت این برنامه تمام این برنامه ها بسته می شوند و تا زمانی که به صورت دستی آن ها را باز نکنید اجرا نخواهند شد. اگر دستگاه شما root شده باشد در این شرایط وضعیت بهتری خواهید داشت. با نصب برنامه Titanium Backup Pro یک مرحله بالاتر از برنامه گرینیفای تمام دسترسی های یک برنامه را بسته و یا به عبارتی آن برنامه را freez می کنید.
- Home Screen خلوت و ساده
هرقدر که صفحه اصلی گوشی موبایل دستگاه را با ویجت ها شلوغ کنید باتری بیشتری مصرف خواهد شد. از شر ویجت هایی که هیچوقت از انها استفاده نمی کنید خلاص شوید! میزان باتری، که ویجتها جهت تازه سازی خود مصرف میکنند را در نظر بگیرید. داشتن انیمیشن در صفحه نمایش هزینه در بر خواهد داشت پس اگر زمینه صفحه نمایش را با والپیپر های محرک یا Live تزئین کرده اید آنها را حذف کنید. اگر دستگاه شما دارای صفحه نمایش AMOLED پیشنهاد می کنیم از بک گراند سیاه رنگ برای هوم اسکرین و تم تاریک برای بقیه ی فضاها استفاده کنید. تکنولوژی بکار رفته در این صفحه نمایش ها با شناسایی پیکسل های سیاه رنگ و روشن نکردن آن پیکسل ها، در مصرف انرژی صرفه جویی می کند.
- شخصی سازی تنظیمات نمایش
روشنایی صفحه نمایش تاثیر بسیاری بر روی مصرف باتری دستگاه خواهد داشت. به فعال کردن قسمت auto-brightness بسنده نکنید چون باز هم بیشتر از مقدار مورد نیاز به صفحه نمایش نور خواهد رسید. نور صفحه نمایش را به صورت دستی و تا جایی که امکان دارد و با آن راحت هستید پایین باورید. این کار را با پاییک کشیدن کرکره هشدار پیدا کردن بخش مربوط به روشنایی خیلی سریع انجام دهید. همچنین باید مدت زمانی که صفحه نمایش بعد از آن خاموش می شود را حدالامکان کم کنید تا صفحه نمایش در این شرایط بدون استفاده زودتر خاموش شود و باتری بیشتری برای شما ذخیره شود.
- خاموش کردن ویبره
لرزش (حالت ویبره) همیشه خوب نیست؛ زمانی که صحبت از تبلت و تلفن اندرویدی هست، ویبره میتواند یک عامل کشنده باتری محسوب شود.
برای شروع می توانید از ویبره همزمان با تایپ کردن آغاز کنید. معمولا این گزینه را در قسمت Language & input در تنظیمات پیدا خواهید کرد “Vibrate on keypress”. در اینجا می توانید گزینه ی Sound on keypress را هم برای ذخیره بیشتر انرژی غیر فعال کنید.
برای خاموش کردن ویبره هنگام تماس، از داخل تنظیمات قسمت Sound گزینه Vibrate when ringing را غیر فعال کنید. همچنین برای غیر فعال کردن ویبره هنگام دریافت پیام، داخل تنظیمات برنامه مسیج گزینه Vibrate را غیر فعال کنید.
- خاموش کردن هشدارها
هشدارهایی که مربوط به لایکها و کامنتهای پستهای دیگران بوده ولی شما در آنها تگ شده اید از ضرورت کمی برخوردار هستند.
وقتی که یک برنامه را نصب میکنید به این برنامه حق دسترسی به صفحه هشدارها را می دهید، اما بعد از نصب می توانید در برنامه Settings و بخش Apps اپی که هشدار را داده را انتخاب و گزینه Show notifications را غیر فعال کرده و مزاحمت هشدارهای بیهوده را از بین ببرید.
- استفاده کمتر از auto-sync
آیا نیاز دارید هر 5 دقیقه یکبار صندوق پوستی خودتان را چک کنید؟ با خاموش کردن این گزینه از داخل تنظیمات یا صفحه هشدارها (علامت 2 فلش چرخان) باتری برای چک کردن ایمیل ها و بک آپ گیری کاسته نخواهد شد مگر اینکه به صورت دستی این کار را انجام دهید. برای برنامه هایی غیر اصلی که جداگانه از برنامه های گوشی که با syncing کار می کنند، می توانید گزینه background data را از قسمت Accounts غیر فعال نموده و یا اکانت برنامه مورد نظر را به این قسمت اضافه کرده تا هنگام خاموش کردن auto-sync از مصرف دیتا و باتری شما جلوگیری شود.
- خاموش کردن خدمات مکانی (GPS)
به قسمت Location در داخل تنظیمات دستگاه بروید و برنامه هایی که سعی دارند تا مکان شما را بدانند را مشاهده کنید، از همین قسمت دسترسی این برنامه ها را قطع کنید. همچنین می توانید دقت مکان یاب را روی حالت پایین “low” قرار داده و یا به طور کل آن را خاموش کنید تا از باتری کمتری مصرف کند.
- استفاده از شبکه نسل 2
اگر سیم کارت شما از خدمات نسل سوم و چهارم پشتیبانی می کند باید این را هم بدانید که این شبکه ها از باتری بیشتری نسبت به نسل دوم استفاده می کنند. پس اگر احتیاجی به خدمات اینترنتی ندارید می توانید از طریق تنظیمات شبکه حالت 2G را انتخاب کنید و باتری خود را هدر ندهید.
- استفاده از پاور بانک
راه حلی آشکار ولی کارآمد. با داشتن یک پاور بانک می توانید شارژ باتری خود را مدت خیلی بیشتری افزایش دهید.
خیلی از پاوربانکها با اندازههای کوچک وجود دارند که همراه داشتن آنها بسیار راحت است ولی اگر یک مدل بزرگ تر با ظرفیت بیشتر تهیه کنید، میتوانید از قابلیتهای بیشتری مانند شارژ سریع هم استفاده کنید.
- کاهش سرعت پردازنده
اگر مایل به روت کردن دستگاه خود هستید با نصب برنامههایی که قابلیت تنظیم سرعت پردازنده را دارند میتوانید از مقدار شارژی که دستگاه مصرف میکند، بکاهید. SetCPU یکی از این برنامه هاست که با دستور دادن به پردازنده برای کاهش سرعت ذخیره انرژی را امکانپذیر میکند. این روش، روشی سخت و با ریسک بالاست ولی برای آزمایش و ماجراجویی بد نیست!